Chiafrön
Tarahumarastammen* har ätit chia frön under många år eftersom de märkt att fröna ger dem näring för att hålla igång hela dagen. Därav kommer namnet chia som kan översättas till ”styrka”.
Vad?

Chiafröet innehåller ca 30 % nyttiga fetter och ca 20 % protein. Fröet består dessutom av en betydande mängd fibrer och innehåller rikligt med vegetabiliska omega-3-fettsyror samt många B-vitaminer och mineraler.

 

Idag är dessa frön, tack vare sitt breda näringsinnehåll, speciellt populära bland dem som på ett enkelt och naturligt sätt vill få i sig en koncentrerad dos av många olika näringsämnen som gynnar vår hälsa.

Varför?
  • B-vitaminer som finns i chiafrön, har en central roll i att underhålla vår ämnesomsättning och är viktigt för både hjärtat, blodet och immunförsvaret. Vissa B-vitaminer har även förmågan att minska trötthet och utmattningskänslor samt behövs för att många psykologiska funktioner ska fungera normalt**.

 

  • En stor del av de nyttiga fetter som finns i chiafrön kommer från den fleromättade fettsyran Alfa-linolensyra (ALA) som är en av de bästa växtbaserade omega-3 fetterna. Vår kropp har förmågan att omvanlda ALA till de omega-3 fettsyror vi återfinner i fet fisk som i t.ex. lax (dessa omega-3 fetter kallas EPA och DHA). ALA har dock flera egna hälsofördelar som att hålla vårt kolesterol på en bra och normal nivå samt är viktig för tillväxt och utveckling hos barn.

 

  • Chiafrön innehåller ca 20 % protein, vilket är mer protein än i t.ex. sädesslag vilket gör chiafrön till en bra glutenfri proteinkälla. Protein är viktigt för att både underhålla och bygga upp muskelmassa samt viktigt för underhåll av vårt skelett. Protein mättar bra och ökar kroppens värmeproduktion.

 

  • Ytterligare en positiv sak med chiafrön är att det innehåller mycket fibrer. Fibrer har en rad effekter på vår mag- och tarmkanal och kan ofta upplevas som positivt för mättnadskänslan. Fibrer ger bulk i magen och gör det lättare för mat att transporteras i tarmkanalen.

 

Användning

Använd 1–2 msk (8–15 g) per dag i gröt, pudding, yoghurt eller smoothies. Blötlagda chiafrön kan till exempel användas för att göra chiapudding, strö över smoothies eller till brödbakning.

Ursprungsland

Bolivia.

Näringsvärde / 100 g
Energi
1855 kJ / 443 kcal
........................................................................................................................
Fett
30 g
........................................................................................................................
   varav mättat fett
3 g
........................................................................................................................
Kolhyderater
3 g
........................................................................................................................
   varav sockerarter
0 g
........................................................................................................................
Fiber
39 g
........................................................................................................................
Protein
20 g
........................................................................................................................
Salt
<0,1 g
........................................................................................................................
Omegaprofil
Omega 3
18,6 mg
........................................................................................................................
Omega 6
6,8 mg
........................................................................................................................
Omega 9
2,6 mg
........................................................................................................................
Förvaring

I rumstemperatur.

Övrigt

EU-beslut: Inom EU får chiafrön endast användas i brödprodukter där mängden tillåtna chiafrön är högst 10 %. Chiahalten får heller inte överstiga 10 % i frukostflingor, bakelser, frukt-, nöt- och fröblandningar.

 

*Tarahumara är ett urfolk i Mexiko där långdistanslöpning har en central roll i deras kultur. De är kända för att kunna springa extremt långt och refererar till sig själva som ”Rarámuri”, som betyder ”de som springer fort”.

** Hälsopåståendena gäller B-vitaminerna Tiamin, Niacin, Folat samt Riboflavin.