Råkakaonibs
Redan långt före början av vår tideräkning, i det område där Mexiko nu ligger, var råvaran som kallades för gudarnas föda väl känd. Idag sägs kakao kunna bota åtminstone brustna hjärtan!
Vad?

Kakaon har en av de högsta magnesiumhalterna bland alla födoämnen på vår planet, och har dessutom betydande mängd av bland annat järn, kalium och koppar.

 

Kakaonibs är ett kross av kakaobönor som det ofta är enklare att använda än hela bönor. Du kan framställa kakaonibs själv genom att skala och krossa hela kakaobönor.

 

Kakao får man av Theobroma cacao-trädets frukter och de mandelstora kakaobönor som finns i frukten. Man anser att människan använde kakao redan för cirka 5000 år sedan. Ur historisk synvinkel är det mycket beskrivande för kakaons värde att de spanska erövrare som anlände till Centralamerika inte hittade guld eller silver i aztekhövdingen Montezumas skattkammare. Kamrarna var nämligen fyllda med kakaobönor!

Varför?
  • CocoVi:s kakaonibs är en mycket bra magnesiumkälla. Magnesium ingår i flera hundra reaktioner i vår kropp och är särskilt viktigt för en god muskelfunktion. Många upplever till och med att magnesium förhindrar kramper. Magnesium behövs för att vår ämnesomsättning och nervsystem ska fungera normalt samt minskar trötthetskänslor. Vidare så spelar magnesium en central roll i vår celldelningsprocess och behövs för en normal psykologisk funktion.

 

  • Kakao är naturligt rik på vegetabiliskt järn. Järn är avgörande för en god syretransport till kroppens alla celler och behövs för ett normalt immunförsvar och normal kognitiv förmåga. Liksom magnesium, har även järn förmågan att minska trötthet och är viktig för en normal ämnesomsättning.

 

  • Det finurliga med kakao är att det innehåller koppar, som behövs för att järnet ska kunna transporteras och bättre tas upp av kroppen. Detta gör kakaonibs till ett komplett järntillskott med de hjälpämmen som behövs för att bl.a. röda blodkroppar ska kunna produceras. Koppar skyddar även celler mot oxidativ stress och behövs för både hudens och hårets färgpigmentering.

 

  • Kakao har ytterligare en intressant mineral i sin arsenal för vår hälsa, nämligen kalium. Kalium gör bl.a. så att våra nervsignaler ska fungera normalt, normaliserar vårt blodtryck och behövs för en god muskelfunktion.

 

  • I kakaonibs finns rikligt med flavonoler. Kakaoflavanoler hjälper till att hålla blodkärlen elastiska, vilket bidrar till en normal blodcirkulation.

 

  • Kakaobönorna innehåller också ämnet teobromin som studerats för sin blodkärlsvidgande effekt samt milt centralstimulerande egenskaper.
Användning

Ät dem som de är eller strö över gröt, yoghurt, smoothies, müsli eller annat mellanmål. Passar också utmärkt för tillagning av råchoklad och dekorering av bakelser.

Ursprungsland

Bolivia.

Näringsvärde / 100 g
Energi
2 600 kJ / 630 kcal
........................................................................................................................
Fett
55,2 g
........................................................................................................................
   varav mättat fett
34,1 g
........................................................................................................................
Kolhydrater
15,2 g
........................................................................................................................
   varav sockerarter
0,8 g
........................................................................................................................
Fiber
10,6 g
........................................................................................................................
Protein
12,7 g
........................................................................................................................
Salt
<0,1 g
........................................................................................................................
Kalium
1 660 mg *
........................................................................................................................
Magnesium
545 mg **
........................................................................................................................
Järn
10,3 mg ***
........................................................................................................................
Koppar
3,9 mg ****
........................................................................................................................
Förvaring

I rumstemperatur.