Råkakao
Dessa ofattbart näringsrika frukter från kakaoträdet är riktiga ambassadörer för livsglädje. Förutom att varje böna som du intar ger näring till kroppen, är kakaon även kulturellt förknippad med känslor av välbehag och kärlek.
Vad?

Kakao får man av Theobroma cacao-trädets frukter och de mandelstora kakaobönor som finns i frukten. Man anser att människan använde kakao redan för cirka 5000 år sedan.

 

CocoVi:s kakaopulver är tillverkat av naturligt odlade och skalade kakaobönor. Kakao har förutom rikligt med antioxidanter en av de högsta magnesiumhalterna bland födoämnena på vår planet och dessutom innehåller den betydande mängd av bland annat järn, kalium och koppar.

Varför?
  • CocoVi:s kakaopulver är en bra magnesiumkälla. Magnesium ingår i flera hundra reaktioner i vår kropp och är särskilt viktigt för en god muskelfunktion. Många upplever till och med att magnesium förhindrar kramper. Magnesium behövs även för att vår ämnesomsättning och vårt nervsystem ska fungera normalt samt minskar trötthetskänslor. Vidare, så spelar magnesium en central roll i vår celldelningsprocess och behövs för en normal psykologisk funktion.

 

  • Kakao är naturligt rik på vegetabiliskt järn. Järn är avgörande för en bra syretransport till kroppens alla celler och behövs för ett normalt immunförsvar och normal kognitiv förmåga. Liksom magnesium, har även järn förmågan att minska trötthet och är viktig för en normal ämnesomsättning.

 

  • Det finurliga med kakao är att det innehåller koppar, som behövs för att järnet ska kunna transporteras och bättre tas upp av kroppen. Detta gör kakao till ett komplett järntillskott med de hjälpämmen som behövs för att bl.a. röda blodkroppar ska kunna produceras. Koppar skyddar även celler mot oxidativ stress samt behövs för både hudens och hårets färgpigmentering.

 

  • Kakao har ytterligare en intressant mineral i sin arsenal för vår hälsa, nämligen kalium. Kalium gör bl.a. så att våra nervsignaler ska fungera normalt, normaliserar vårt blodtryck och behövs för en god muskelfunktion.

 

  • I kakao finns rikligt med flavonoler. Kakaoflavanoler hjälper till att hålla blodkärlen elastiska, vilket bidrar till en normal blodcirkulation.

 

  • Kakaobönorna innehåller också ämnet teobromin, som studerats för sin blodkärlsvidgande effekt samt milt centralstimulerande egenskaper.
Kvalitet

Framställningen av kakaopulver och choklad börjar med att kakaobönorna bereds genom fermentering (jäsasning) oftast i flera dygn. Därefter torkas och rostas de och när de svalat krossas bönorna och skalet blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och blir till kakaomassa som man sedan varmpressar. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa som torkas.

Användning

Använd i bakning, blanda i yoghurt, smoothies eller kalla och varma drycker.

Ursprungsland

Peru.

Näringsvärde / 100 g
Eneergi
1 492 kJ / 358 kcal
........................................................................................................................
Fett
11,6 g
........................................................................................................................
   varav mättat fett
6,7 g
........................................................................................................................
Kolhydrater
21,8 g
........................................................................................................................
   varav sockerarter
0,8 g
........................................................................................................................
Fiber
28,0 g
........................................................................................................................
Protein
27,6 g
........................................................................................................................
Salt
<0,1 g
........................................................................................................................
Kalium
1 660 mg*
........................................................................................................................
Magnesium
545 mg**
........................................................................................................................
Järn
10,3 mg***
........................................................................................................................
Koppar
3,9 mg****
........................................................................................................................
Förvaring

Torrt i rumstemperatur. Undvik direkt solljus.