Moringa
Moringa har avnjutits över hela världen i flera århundraden. Trädet kommer från Indien och importerades senare därifrån till Etiopien. Numera är växten känd som ”Mirakelträdet” och blir allt mer populär runt om i världen.
Vad?

Förutom sina näringsmässiga egenskaper är moringa även en mycket viktig växt ur ekologisk synpunkt då den tål torka väl och växer anmärkningsvärt snabbt (upp till 3–5 meter om året). Moringa innehåller rikligt med kalcium, magnesium och en betydande mängd bl.a. järn, mangan, kalium, protein och fibrer. Dessutom innehåller pulvret fenola föreningar som verkar som antioxidanter samt bl.a. betakaroten.

Varför?
  • Moringa är en riktig näringsbom! Den innehåller många B-vitaminer och vitamin A, C, D och E. Mineralinnehållet är brett med kalcium, magnesium, järn, mangan, kalium, zink m.fl.
    • B-vitaminer har flera viktiga funktioner i vår ämnesomsättning och bidrar till minskad trötthet. B-vitaminer behövs även för ett normalt fungerande immunförsvar samt en normal psykologisk funktion.
    • Vitamin A är bl.a. viktigt för förnyelse och underhåll av huden samt ett väl fungerande immunförsvar.
    • Vitamin C har förutom en viktig roll för vårt immunförsvar, även en central roll i vårt antioxidantförsvar som skyddar våra celler mot oxidativ stress. Vitamin C minskar också trötthetskänslor och behövs för vår kollagenproduktion.
    • Vitamin D har blivit mycket populärt som tillskott de senaste åren med god grund. Vitamin D är viktigt för bl.a. immunförsvaret och för en god muskelfunktion.
    • Vitamin E fungerar väldigt bra tillsammans med vitamin C i vårt antioxidantförsvar. Den skyddar våra celler mot oxidativ stress som sker vid bl.a. fysisk ansträngning.

 

  • Moringa har även en hög halt av fiber och proteoin som gynnar mag-, tarmkanalen och bidrar till mättnad.
Användning

Blanda ca 1–2 tsk (2–4 g) moringapulver i smoothies, juice eller te.

Ursprungsland

Egypten.

Näringsvärde / 100 g
Energi
1228 kJ/295 kcal
........................................................................................................................
Fett
6,7 g
........................................................................................................................
   varav mättat fett
1,5 g
........................................................................................................................
Kolhydrater
13,3 g
........................................................................................................................
   varav sockerarter
9,8 g
........................................................................................................................
Fiber
30,7 g
........................................................................................................................
Protein
29,9 g
........................................................................................................................
Salt
0,4 g*
........................................................................................................................
Kalcium
2400 mg
........................................................................................................................
Koppar
0,8 mg
........................................................................................................................
Krom
180 µg
........................................................................................................................
Järn
60 mg
........................................................................................................................
Flour
4 mg
........................................................................................................................
Fosfor
240 mg
........................................................................................................................
Magnesium
345 mg
........................................................................................................................
Mangan
6,2 mg
........................................................................................................................
Kalium
1800 mg
........................................................................................................................
Selen
40 µg
........................................................................................................................
Zink
57,8 mg
........................................................................................................................
Vitamin A
<0,05 mg
........................................................................................................................
Vitamin B1
0,442 mg
........................................................................................................................
Vitamin B3
<0,7 mg
........................................................................................................................
Vitamin B5
0,11 mg
........................................................................................................................
Vitamin B6
3,46 mg
........................................................................................................................
Vitamin B9
4070 µg
........................................................................................................................
Vitamin C
24 mg
........................................................................................................................
Vitamin D2
<4 µg
........................................................................................................................
Vitamin D3
<4 µg
........................................................................................................................
Vitamin E
47,1 mg
........................................................................................................................
Förvaring

I rumstemperatur, skyddat från direkt solljus.