Bönburgare med glutenfria bröd & veganaise
Med anchopeppar får de här burgarna lite rökig hetta! Servera gärna med färska grönsaker och nässelveganaise. Nässelveganaise är en majonnäs för dig som är vegan, äggallergier eller bara vill prova något nytt. Nässlorna ger fin färg och lite örtig smak. Testa även att göra våra glutenfria hamburgerbröd till! De här glutenfria hamburgerbröden smakar allra bäst nygräddade! Får du bröd över så frys in dem så snabbt du kan.
Du behöver

Bönburgare

2 dl kokta svarta bönor

1 dl kokt quinoa

1,5 dl riven rödbeta

1/2 tsk anchopeppar

1 vitlöksklyfta

½ tsk salt

2-3 msk CocoVi kokosmjöl

 

Veganaise med nässla

½ kikärtsspad

ca 1 dl matolja

1 msk CocoVi nässelpulver

½ vitlöksklyfta

salt

 

Glutenfria hamburgerbröd

5 dl vatten

12 g jäst (1/4 paket)

1,5 dl majsmjöl

2 dl rismjöl

2,5 dl bovetemjöl

0,5 dl CocoVi psyllumhusk

1 tsk salt

1 ägg

sesamfrön

 

 

Gör så här

Bönburgare (6 st, 20 min+15 min)

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Spola av bönorna och låt de rinna av ordentligt. Mosa bönorna grovt med gaffel i en bunke. Skala och riv rödbetan på den grova sidan på rivjärnet. Blanda ner quinoa och rödbeta i de mosade bönorna. Pressa ner en vitlöksklyfta, salt och kokosmjöl. Blanda till en slät smet. Forma sex burgare och stek på medelvärme.

 

 

Veganaise med nässla (5 min)

Häll ner kikärtsspadet i en mixerkanna. Mixa med stavmixer och droppa försiktigt ner oljan i en tunn stråle tills konsistensen tjocknar. Mixa ner vitlöken och nässelpulvret. Smaka av med salt.

 

 

Glutenfria hamburgerbröd (6 st, 10 min+1,5 tim +20 min)

Smula jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten, 37° grader, och rör om tills jästen löst sig. Blanda ner mjöl psyllumhusk och salt till en jämt deg. Degen kan kännas lite lös med den går ihop under jäsning. Låt jäsa under handduk i 1,5 timme.

 

Sätt ugnen på 225° grader. Häll upp degen på mjölat underlag och dela den i sex delar. Forma till hamburgerbröd och lägg på en plåt. Vispa upp ägget i en kopp och pensla bröden.  Strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.