Grönsaksknäcke
I början av året siktar många in sig på en hälsosammare kost. Ofta betyder detta att man äter mera grönsaker. Bättre än ett bra val!   För att förändringen ska vara bestående är det dock viktigt att vägen mot målen är enkel, rolig och läcker. Man kan smuggla in grönsaker i maten på många sätt. I dessa instruktioner görs knäckebrödet nästan uteslutande på grönsaker. Chiafröna fungerar som bindemedel och tillför även en trevlig knaprighet. Nästan vilken som helst hårdare grönsak kan användas för detta. Förutom att rotfrukter i knäckebrödet har vi bl.a. kål och lök eller till exempel batat. Vilket fantastiskt recept, där du kan använda de bortglömda morötterna och örterna från det nedre facket i kylskåpet!   Ett varningens ord: man blir bevisligen beroende av dessa men ät med måtta eftersom de på grund av chiafröna är väldigt mättande …
Du behöver

Grönsaksknäcke

Ca 1 l rivna rotfrukter eller grönsaker

T.ex. 2 morötter, 2 rödbetor och 2 grönkålsblad

3 msk malda chiafrön

1 1/2 dl CocoVis hela chiafrön

1/2 tsk salt

2 msk CocoVis kokosolja, smält

1 msk citronsaft

 

Kryddor eller färska örter efter smak, t.ex. timjan, oregano eller rosmarin eller 1/2 tsk garam masala-kryddblandning el. dyl.

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett bakplåtspapper på ugnsplåten. Riv och/eller hacka grönsakerna och blanda med övriga ingredienser till en deg. Krydda efter smak, med antingen örter eller någon kryddblandning. Häll ut degen på ugnsplåten och jämna ut. Skär färdiga spår i degens yta med en vass kniv så blir det enklare att dela upp den i bitar när du tar den ur ugnen. Grädda i ugnens nedre del tills det är helt krispigt, i ca 1 1/2–2 h beroende på ugnens effektivitet och degens fuktighet. Vänd emellanåt på plåten så att kanterna gräddas jämnt. Förvara i en låda med lock, på en torr och sval plats.