Raw cake med acai och blåbär
Du behöver

Botten:

4 dl valnötter (eller pekannötter och/eller mandlar)

1 1/2 tsk ceylonkanel

En nypa salt

6–8 färska dadlar utan kärnor

 

Fyllning:

5 dl/225 g cashewnötter (blötlagda över natten)

Saften av 1 stor citron

2 dl blåbär

1 dl kokosmjölk

1 ½ dl smält CocoVi kokosolja

3–5 msk ekologisk honung (eller t.ex. lönnsirap)

2 msk CocoVi acaipulver

1 tsk vaniljpulver

 

Garnering:

Buskblåbär och ätbara blommor

Gör så här
  1. Lägg valnötter, kanel och salt i en mixer eller hushållsmaskin och mixa till fina smulor. Skiva dadlarna och tillsätt dem lite i taget till nötterna. Blanda tills du får en kladdig, smulig deg. Lägg ett bakplåtspapper som skydd i kakformen och tryck ut degen över bottnen. Lägg bottnen i frysen medan du förbereder fyllningen.

 

  1. Låt cashewnötterna rinna av och skölj dem samt lägg dem i mixern. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda tills du har en jämn smet. Det lönar sig att blanda massan långsamt och på medeleffekt tills den börjar mjukna och slutligen på full effekt, så att den blir slät och krämig. Smaka av och tillsätt sötning om det behövs.

 

  1. Ta ut bottnen ur frysen och häll fyllningen över bottnen. Ställ tillbaka i frysen i ca 4–6 timmar, tills kakan har stelnat helt.

 

  1. När kakan har stelnat, ta ut den ur frysen och lossa kakformens kanter försiktigt. Dekorera med blåbär och färska blommor och låt kakan tina i ca 15–20 minuter före servering. Den färdiga kakan håller i kylskåpet i några dagar, längre i frysen.